Obavijesti

Održan sastanak istraživačkog tima na temu: “Istraživanje tržišta rada”


Dana 17. prosinca 2018. održan je sastanak istraživačkog tima u okviru EU projekta Matice hrvatskih sindikata pod nazivom: „Doprinos tripartitnom socijalnom dijalogu – Perspektive tržišta rada“. Projekt uključuje aktivnost provedbe istraživanja čiji je cilj zbog nedostataka podataka o pokazateljima tržišta rada prikupiti i obraditi iste. Tim istraživača okuplja znanstvenike prof. dr. sc. Igora Radeku, dr. sc. Dragana Bagića izv. prof. , doc. dr. sc. Svena Marcelića, doc. dr. sc. Tea Matkovića i doc. dr. sc. Velibora Mačkića koji imaju iskustvo praćenja i evaluiranja smjernica i politika za zapošljavanje te koji su radili na istraživanjima iz područja tržišta rada.

Tema sastanka je bila izrada istraživanja o plaćama u javnim službama i analize podudarnosti dostupne radne snage s potrebama tržišta rada u kontekstu promjena svijeta rada, a pod utjecajem industrije 4.0. Raspravljalo se o ključnim elementima istraživanja i analize koji uključuju metodologiju i dinamiku istraživanja, analizu zakonodavnog okvira u Republici Hrvatskoj te prikupljanje, obradu i komparaciju različitih pokazatelja tržišta rada. Svaki član tima je iznio prijedloge o učinkovitoj provedbi aktivnosti zbog ostvarivanja cilja istraživanja. Podaci i zaključci o pokazateljima biti će objavljeni u publikacijama te će se o njima raspravljati na okruglim stolovima.

Na temelju rezultata istraživanja Matica hrvatskih sindikata proaktivno će predlagati potrebne promjene vezane uz politike zapošljavanja i plaća u procesima tripartitnog socijalnog dijaloga između poslodavaca, sindikata i Vlade RH na razini Gospodarskog socijalnog vijeća.

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Matice hrvatskih sindikata.