Obavijesti

Posjet Matice hrvatskih sindikata Radničkoj komori u Beču


Tim predstavnika Matice hrvatskih sindikata sudjelovao je u studijskoj posjeti Radničkoj komori u Beču, najuglednijoj ustanovi tog tipa u Europi. Putovanje je organizirano u razdoblju od 23. do 26. rujna 2019. godine u okviru EU projekta „Doprinos tripartitnom socijalnom dijalogu – Perspektive tržišta rada“ koji se financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) iz poziva „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“. Na putovanju su sudjelovali sljedeći predstavnici Matice: Vilim Ribić, predsjednik Matice, Mirela Bojić, glavna tajnica, Ivana Šepak-Robić, pravnica i voditeljica EU projekta, te Filip Vukić, asistent na EU projektu.

Dana 24. rujna 2019. održan je sastanak s predstavnikom Radničke komore u Beču (Arbeiterkammer Wien) Valentinom Wedlom, suradnikom za EU i međunarodnu suradnju, te predstavnicom Austrijskog saveza sindikata (ÖGB – Österreichischer Gewerkschaftsbund) Isabelle Ourny, suradnicom za međunarodne odnose. Na sastanku su prezentirani ustroji Komore i Saveza, predstavljeni su djelokrug rada i popis aktivnosti koje organizacije provode, objašnjeno je na koji način socijalni dijalog djeluje u Austriji, te je vršena razmjena iskustva i primjera dobre prakse koje su organizacije implementirale.

Ostvarena je međunarodna suradnja s Radničkom komorom što je omogućilo povezivanje sa sindikatima organiziranim u Austriji. Tim je posjetio i Sindikat javnih službi (GÖD – Gewerkschaft Öffentlicher Dienst) u Beču dana 25. rujna 2019. gdje je održan sastanak.  Teme sastanka su uključivale različita područja poput ustroja GÖD-a, kolektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga, pristupa osnaživanja sindikalnog članstva. Također, prezentirani su primjeri dobre prakse, te se raspravljalo o mnogim drugim temama.

Studijska posjeta služila je povezivanju s međunarodnim organizacijama. Povezivanjem se ostvarila suradnja, a koja će se daljnjim aktivnostima osnaživati.

Dio atmosfere prenosimo u fotogaleriji:

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Matice hrvatskih sindikata.