Obavijesti

Održan okrugli stol u Rijeci na temu: „Zašto je ulaganje u zaštitu na radu investicija, a ne trošak?“


Okruglim stolom na temu “Zašto je ulaganje u zaštitu na radu investicija, a ne trošak?“, u Rijeci,  30. listopada 2019., nastavljena je provedba EU projekta „Doprinos tripartitnom socijalnom dijalogu – Perspektive tržišta rada“ ,  kojeg provodi Matica hrvatskih sindikata (MHS) u suradnji s partnerom na projektu Gradom Šibenikom .

Na početku okruglog stola nazočne je pozdravila Ivana Šepak-Robić, voditeljica projekta u MHS, a zatim je u ulozi moderatora Vitomir Begović, u  sveobuhvatnom izlaganju ukazao na stanje, štete i koristi ulaganja u dobre, sigurne i zdrave radne uvjete. Podsjetio je da zaštita na radu područje od posebnog društvenog interesa, a da su sigurni radni uvjeti i očuvanje radne sposobnosti radnika tijekom cijelog radnog vijeka osnovno ljudsko pravo, a time i obveza države da to pravo efikasno i cjelovito štiti.

Potom je uslijedila panel rasprava u kojoj su uz vodstvo Vitomira Begovića sudjelovali: Ivo Miklić, iz Državnog inspektorata, Branko Čander, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Nenad Seifert, Hrvatska udruga poslodavaca i Predrag Stamenković, iz ovlaštene tvrtke za poslove zaštite na radu Built Protect d.o.o.

Tijekom rasprave posebno je naglašen značaj prevencije, razvoja kulture sigurnosti, potrebe cjeloživotnog učenja svih ključnih dionika od poslodavaca do inspektora zaštite na radu i sudaca u sporovima iz područja zaštite na radu. Nezaobilazna tema bila je i nerazumljivost propisa, njihova česta izmjena kao i višegodišnji izostanak donošenja podzakonskih propisa i Nacionalnog programa unapređivanja zaštite na radu. Posebno je naglašen i značaj ulaganja u moderne tehnologije s višom razinom zaštite i sigurnosti , te potreba da država isto potiče stimulativnim mjerama.

U fotogaleriji prenosimo dio atmosfere s okruglog stola:

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Matice hrvatskih sindikata.