Obavijesti

Održan četvrti i posljednji okrugli stol na temu “Zašto je ulaganje u zaštitu na radu investicija, a ne trošak?“ u Splitu


U Splitu 8. studenoga 2019., Matica hrvatskih sindikata (MHS) organizirala je posljednji od ukupno četiri okrugla stola, u suradnji s partnerom na projektu Gradom Šibenikom, a na temu “Zašto je ulaganje u zaštitu na radu investicija, a ne trošak?“. Okrugli stol organiziran je u okviru EU projekta MHS-a pod nazivom „Doprinos tripartitnom socijalnom dijalogu – Perspektive tržišta rada“ koji se financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) iz poziva „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“.

Uvodno je nazočne pozdravila Ivana Šepak-Robić, voditeljica projekta u MHS, a zatim je u uvodnom izlaganju Vitomir Begović ukazao na stanje, štete i koristi ulaganja u dobre, sigurne i zdrave radne uvjete. Uslijedila je panel rasprava u kojoj su uz vodstvo Vitomira Begovića sudjelovali: Emanuela Dadić, iz Državnog inspektorata, Ksenija Guć, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, i Žana Plazibat iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Na okruglom stolu, naglašni su značaj prevencije, razvoj kulture sigurnosti, potreba cjeloživotnog učenja svih ključnih dionika od poslodavaca do inspektora zaštite na radu i sudaca u sporovima iz područja zaštite na radu. Ukazano je na posljedice ozljeda na radu za radnike, poslodavce i državu, materijalne i nematerijalne gubitke i štete, prava radnika u sustavu HZZO i HZMO, te regresnu naplatu štete od strane HZZO i HZMO.

Iznijeti su i argumenti koji potvrđuju da je ulaganje u zaštitu na radu investicija a ne trošak, a predloženi su i zaključci kojima se žele potaknuti nužne promjene, poboljšanja i unapređenja.

Dio atmosfere prenosimo u fotogaleriji:

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Matice hrvatskih sindikata.