Obavijesti

Edukacijska radionica za predstavnike sindikata i sindikalne povjerenike u Zagrebu


Za predstavnike sindikata i sindikalne povjerenike iz sindikata obrazovanja, sporta i rekreacije udruženih u Maticu hrvatskih sindikata održana je edukacijska radionica iz područja zaštite na radu i aktivnog sindikalnog povjereništva 13. studenoga 2019. u Zagrebu.

Organizirana radionica predstavlja nastavak provedbe edukacijskih radionica u okviru EU projekta Matica hrvatskih sindikata po nazivom „Doprinos tripartitnom socijalnom dijalogu – Perspektive tržišta rada“ koji se financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) iz poziva „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“.

Sudionici su educirani o pravima i obvezama povjerenika, obvezama poslodavaca, povjerenika za zaštitu na radu, radničkom vijeću i modelu partnerstva do učinkovite zaštite na radu. Tijekom radionice, sudionici su sudjelovali u interaktivnoj raspravi na pitanje prepreka učinkovitom socijalom dijalogu u području zaštite na radu. Također, razmjenom iskustva i primjerima dobre prakse, prezentirane su aktivnosti koje učinkovito funkcioniraju u socijalnom dijalogu vezanom uz područje zaštite na radu.

Nadalje, predavač mr. sig. Vitomir Begović, educirao je sudionike o osnovama zaštite na radu, osnovnim čimbenicima u sustavu zaštite na radu, općim načelima prevencije, opasnostima na radu, štetnostima i naporima na radu, osnovnim, posebnim i priznatim pravilima zaštite na radu. Nakon toga, sudionici su navodili primjere opasnosti, štetnosti i napore za određene poslove u okviru službe. Jedna od tema radionice je uključivala psihosocijalne rizike, utjecaj i prevenciju stresa.

Osnovnim pokazateljima o ozljedama na radu prezentirani su podaci o ukupnom broju prijavljenih ozljeda na radu u Republici Hrvatskoj, broju smrtnih ozljeda u RH, stopi ozljeda na radu na 1000 stanovnika, prema djelatnosti i županijama, te izostanci s rada zbog ozljeda na radu i profesionalnih bolesti.

Cilj radionice bio je unaprijediti sadržaj i kvalitetu socijalnog dijaloga poslodavca i radničkih predstavnika u području zaštite na radu, osnažiti kadrovske kapacitete sindikata i radničkih predstavnika za razumijevanje i provedbu aktivnosti u zastupanju i ostvarivanju interesa radnika u području zaštite na radu, potaknuti suradnju radničkih predstavnika  s poslodavcima  i njihovim predstavnicima, te stvoriti uvjete za učinkovitost, održivost i kontinuitet socijalnog dijaloga u području zaštite na radu u sektoru obrazovanja.

Dio atmosfere prenosimo u fotogaleriji:

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Matice hrvatskih sindikata.